Заступник Голови Комітету В.П. Яніцький взяв участь у засіданні круглого столу на тему:

«Конфлікт інтересів у суддівській діяльності: визначення, види та шляхи вирішення»

 

В рамках співпраці між проектом Європейського Союзу «Підтримка реформ у сфері юстиції України» та Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя 25 червня відбувся круглий стіл на тему: «Конфлікт інтересів у суддівській діяльності: визначення, види та шляхи вирішення».

Захід проводився Радою суддів України, Проектом ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» спільно з Проектом USAID «Справедливе правосуддя». Проект Європейського Союзу наразі надає експертну підтримку Раді суддів України у зв’язку з імплементацією положень нового законодавстваакон України «Про забезпечення права на справедливий суд») щодо конфлікту інтересів у діяльності суддів. З цією метою Проектом залучено експерта з Литви (суддя Артурас Дрюкас).

Представником від Комітету з питань правової політики та правосуддя був заступник Голови Комітету Василь Яніцький. Також участь в круглому столі взяли члени Ради суддів України, судді Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів, народні депутати України, представники Вищої Ради Юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії Суддів України, Генеральної прокуратури України, міністерств і відомств України, громадських організацій, міжнародні та національні експерти, адвокати.

Круглий стіл відбувся з метою здійснення аналізу видів конфліктів інтересів у суддівській діяльності, та способи розмежування реальних та потенціальних конфліктів інтересів на практиці; обговорення шляхів врегулювання конфліктів інтересів Радою суддів України; напрацювання способів здійснення контролю за дотриманням законодавства про конфлікт інтересів та попередження конфлікту інтересів, визначити шляхи взаємодії всіх зацікавлених органів в цьому процесі; обговорення необхідності внесення змін до чинних нормативно-правових актів.

З вітальним словом до учасників звернулись заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Василь Яніцький, Голова Ради суддів України Валентина Симоненко, керівник  проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції» Віргіліюс Валанчюс та керівник проекту USAID «Справедливе правосуддя» Девід Вон.

Заступник Голови Комітету Василь Яніцький в своїй промові наголосив на актуальності та важливості проведення такого рівня заходу, адже саме конфлікт інтересів є одним із чинників того, що судова система України перебуває на сьогодні у глибинній кризі.

Під час проведення круглого столу відбулося обговорення питання конфлікту інтересів у суддівській діяльності з погляду суддівського корпусу та антикорупційний аспект, як складова порушеної теми. За результатами дискусії підведені підсумки та ухвалено відповідні рекомендації.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини архів”

18 лютого 2016 18:48
22 грудня 2015 10:04
15 грудня 2015 11:40
04 грудня 2015 17:00
04 грудня 2015 10:37
20 листопада 2015 13:12
20 листопада 2015 09:59
16 листопада 2015 17:34
09 листопада 2015 19:19
22 жовтня 2015 14:01