Комітетом з питань правової політики та правосуддя за підтримки проекту USAID "Громадяни у дії", що реалізовується Українським незалежним центром політичних досліджень, було проведено круглий стіл на тему «Законодавче забезпечення місцевих референдумів в Україні». У заході взяли участь народні депутати, представники державних органів, міжнародного та вітчизняного експертного середовища, громадських об'єднань, асоціацій органів місцевого самоврядування.

Фото: Інформаційне управління Апарату ВРУ

Народний депутат Олександр Черненко, відкриваючи засідання, нагадав, що саме референдум є одним з основних інструментів прямої демократії і прямого народовладдя. О.Черненко звернув увагу на те, що впродовж трьох останніх років існує правова прогалина в питанні організації та проведення як всеукраїнських, так і місцевих референдумів.А також, що у Верховній Раді зареєстровані три законопроекти стосовно місцевих референдумів (№2145а-1, №2145а-2, №2145а-3) і один законопроект, який регулює проведення як місцевого, так і всеукраїнського референдуму за №2535. О.Черненко запропонував учасникам заходу обговорити законопроекти і зазначив, що висловлені під час засідання думки і пропозиції допоможуть Комітету готувати висновки до цих проектів.

Голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення діяльності Президента України, Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади та статусу і діяльності політичних партій, громадських об'єднань Комітету з питань правової політики та правосуддя Наталія Новак у виступі нагадала, що у Верховній Раді минулого скликання були дебати з приводу того, чи це повинен бути один закон про референдуми, який впорядковував би і загальноукраїнські місцеві референдуми. За її словами, це, можливо, було б краще з огляду на те, що будуть впорядковані певні процедури.  

Учасники "круглого столу" обговорили ключові питання законопроектів, зокрема: порядок ініціювання, предмет місцевого референдуму; види місцевого референдуму; забезпечення виконання рішень, прийнятих на місцевому референдумі, та його правові наслідки; кількість питань, що можуть виноситися на місцевий референдум; порядок адміністрування місцевого референдуму; участь та роль у процесі місцевого референдуму політичних партій, громадських організацій; можливість залучення до організації процесу місцевого референдуму органів влади та органів місцевого самоврядування; особливості проведення агітації та роль засобів масової інформації; фінансове забезпечення процедури ініціювання та проведення місцевого референдуму; можливість проведення місцевого референдуму одночасно з виборами, всеукраїнським референдумом; врегулювання питань організації та порядку проведення всеукраїнського та місцевого референдуму одним законом.

Висловлені у виступах зауваження і пропозиції учасників будуть використані Комітетом під час розгляду і опрацювання законопроектів.

За матеріалом інформаційного управління Апарату ВРУ

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини архів”

18 лютого 2016 18:48
22 грудня 2015 10:04
15 грудня 2015 11:40
04 грудня 2015 17:00
04 грудня 2015 10:37
20 листопада 2015 13:12
20 листопада 2015 09:59
16 листопада 2015 17:34
09 листопада 2015 19:19
22 жовтня 2015 14:01