9 вересня 2015 р. відбувся круглий стіл стосовно запровадження інституту військових судів в Україні, організований Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя. Обов’язки головуючого на заході виконував заступник голови Комітету Сергій Алєксєєв.

У заході взяли участь представники суддівського корпусу, Головної військової прокуратури ГПУ, Міністерства оборони України, Ради національної безпеки і оборони України, моніторингової місії ОБСЄ та народні депутати України.

Відкриваючи засідання Сергій Алєксєєв зазначив, що:

«У 2010 році, коли приймалося рішення про ліквідацію військових судів, також брався до уваги висновок Венеціанської комісії, яка підтримала ідею ліквідації військових судів, але зараз ситуація на Сході диктує інше. У нас розпочалася справжня війна і ми за рік практично з нічого створили потужну армію. В той же час, в зоні бойових дій, як ми знаємо, трапляються багато злочинів, які повинні швидко та професійно розглядатися саме військовими судами.

При створенні військових судів потрібно врахувати і наші реалії, і міжнародний досвід, а також те, що наша країна знаходиться у стані війни.

Також, враховуючи проведення АТО, збільшується кількість військовослужбовців, які повинні підтвердити свій статус учасника бойових дій. Держава має забезпечити якісний судовий захист таких осіб від зловживань з боку військового керівництва.

Крім того, військові судді мають необхідні допуски до документів, до яких інші судді можуть отримувати допуск тільки через спеціальні процедури, що ускладнює доступ до правосуддя.

Таким чином, відновлення у системі судів загальної юрисдикції спеціалізації суддів у військових справах є нагальним для України, але з обов’язковим  виправленням недоліків колишньої системи таких судів».

Щодо необхідності відновлення військового судочинства на круглому столі виступили суддя Верховного Суду України Олександр Волков та народний депутат Василь Німченко, член Комітету ВРУ з питань правової політики та правосуддя.

 

 

Зокрема, Олександр Волков зазначив, що:

«Для належного функціонування системи військового правосуддя доцільно створити шість військових судів гарнізонів та один Апеляційний військовий суд. Рішення таких судів переглядатимуть вже існуючі судові палати вищих судів.

Більшість норм у кримінальному кодексі щодо військових злочинів є бланкетними, тобто відсилають до нормативних актів військових відомств (статути, інструкції та ін.), що вимагає від суддів якісного знання та фахового підходу для оперативного вирішення відповідних справ». 

Також суддя Верховного Суду України відзначив, що європейські міжнародно-правові акти в галузі прав людини не заперечують можливості існування військових судів. Окремі рекомендації стосуються виключно випадків формування відповідних судів без врахування статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод стосовно належного доступу до компетентного, незалежного і неупередженого суду.

Олександр Волков зауважив, що загальна кількість суддів в Україні є завищеною, відповідно, в межах проведення процедури часткового скорочення, є реальна можливість віднайти належне фінансування для 30-40 військових суддів. 

В свою чергу, Василь Німченко наголосив, що:

«Основними недоліками розгляду справ про військові злочини на даний час є недостатня їх оперативність, недостатнє методичне забезпечення суддів. Військові судді мають бути офіцерами з військовим знанням, розуміти особливості взаємовідносин у військовій структурі».

Заступник Голови Державної судової адміністрації України Павло Кондик зазначив, що:

«Наявні законопроекти з питань відновлення військових судів потребують доопрацювання, насамперед стосовно бюджетного фінансування витрат на утримання таких судів; відсутні чіткі механізми взаємодії ДСА України з Міністерством оборони України щодо матеріально-технічного забезпечення діяльності таких судів. Найближчим часом буде створено спеціальну структуру - Службу судової охорони України, яка здійснюватиме функції охорони судів. У даному контексті залучення військових комендатур є недоцільним. Також недоцільним є залучення до штату апарату судів військовослужбовців, такі посади мають займати виключно цивільні особи».

Михайло Макарчук, суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, висловив думку про достатній належний фаховий рівень існуючих суддів загальних судів для розгляду військових справ. В той же час, не заперечив можливість введення спеціалізації суддів у військових справах в межах діючої системи судів.

 

 

Важливу увагу на круглому столі було приділено особливостям судового розгляду кримінальних справ про злочини, які виникають у сфері військових правовідносин. Дане питання висвітлили у своїх виступах суддя Апеляційного суду Київської області Володимир Говоруха та суддя Апеляційного суду міста Києва Олег Присяжнюк.

Серед інших тем, які доповідалися та обговорювалися учасниками круглого столу, були також наступні:

- Обговорення положень проектів законів щодо утворення військових судів. Доповідачем виступила завідувач секретаріату Комітету ВРУ з питань національної безпеки і  оборони Тетяна Блистів. Головну увагу було приділено аналізу зареєстрованого у Верховній Раді законопроекту про відновлення військових судів №2557 від 06.04.2015 р.

- Перспективи відновлення системи військових судів в Україні з урахуванням міжнародного досвіду. Дану доповідь, окресливши світові тенденції розвитку військової юстиції у демократичних країнах, представила Людмила Левицька, завідувач сектору правозастосовної практики Інституту законодавства ВРУ.

- Особливості підтримання державного обвинувачення у судовому розгляді кримінальних справ про військові злочини. Доповідачем виступив прокурор відділу Головної військової прокуратури ГПУ Олександр Прокопов, вказавши, що Генеральна прокуратура підтримує створення військових судів, та наголосивши на суттєвому збільшенні кількості відкритих кримінальних проваджень у справах про військові злочини за останній рік.

- Спеціалізація суддів у справах про військові злочини як альтернатива створенню окремої системи військових судів; впровадження інституту військових колегій у судах у складі судових палат з кримінальних справ. З даного питання виступив Заступник голови Святошинського районного суду м.Києва Сергій Дячук, зазначивши, що ліквідована у 2010 році система військових судів працювала якісно і професійно, відповідала усім критеріям, які висувалися міжнародною спільнотою. Приклад нашої системи навіть залучили ряд сусідніх держав, зокрема Польща.

 

Заступник голови Комітету Сергій Алєксєєв, підводячи підсумки обговорення, висловив впевненість у тому, що результати заходу сприятимуть не лише актуалізації обговорення серед фахівців, але й пришвидшать фахове впровадження законодавства стосовно діяльності системи військових судів в Україні.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини архів”

18 лютого 2016 18:48
22 грудня 2015 10:04
15 грудня 2015 11:40
04 грудня 2015 17:00
04 грудня 2015 10:37
20 листопада 2015 13:12
20 листопада 2015 09:59
16 листопада 2015 17:34
09 листопада 2015 19:19
22 жовтня 2015 14:01