Головна > Документи > Слухання та "круглі столи"

Діяльність Комітету

Надрукувати Збільшити зону перегляду

Слухання та "круглі столи"

10 грудня 2020, 18:56

9 грудня 2020 року о 10:00 у Комітеті з питань правової політики в режимі відеоконференції відбулися слухання на тему: «Проблеми виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини»

Відповідно до рішення Комітету Верховної Ради України з питань правової політики від 13 листопада 2020 року (протокол № 39) відбулися слухання у Комітеті на тему: «Проблеми виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини», під час яких обговорено нагальну проблему щодо невиконання судових рішень в Україні.

Модератором заходу виступив Голова Комітету Андрій Костін, за словами якого метою слухань є отримання інформації та обговорення стану виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) та вимог Ради Європи щодо їхнього виконання в контексті взятих Україною міжнародних зобов’язань перед Радою Європи, а також Міжнародним валютним фондом та Європейським Союзом. Крім того, важливо напрацювати рекомендації щодо першочергових дій, які необхідно вжити з метою виконання рішень ЄСПЛ у окремих важливих справах.

Участь у слуханнях взяли народні депутати України, представники органів виконавчої і судової влади, громадянського суспільства і міжнародних організацій, науковці, а також представники Ради Європи.

Привітав учасників заходу Директор з прав людини Генерального Директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Крістоф Пуарель.

«Комітет активно працює над законодавством для реформи системи виконання судових рішень. Створено робочу групу на базі Комітету, яка працює в діалозі органами влади, приватними виконавцями, експертним середовищем», - зазначив Андрій Костін.

Голова Відділу з реформ сектору правосуддя Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Ліліт Данегян розповіла про імплементацію необхідних заходів для виконання рішень ЄСПЛ у групі справ «Іванов/Бурмич та інші проти України».

Заступник Міністра юстиції України – Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина поінформував про основні досягнення та проблеми у виконанні рішень ЄСПЛ. За його словами, станом на 31.10.2020 Україна займає третє місце за кількістю справ, які перебувають на розгляді в ЄСПЛ. На кінець 2019 року ЄСПЛ ухвалено 1413 рішень щодо порушень Україною положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Невиконаними залишаються  585 рішень ЄСПЛ.

Іван Ліщина окреслив основні проблеми, серед яких: невиконання чи тривале виконання рішень національних судів і відсутність юридичного засобу захисту у зв’язку з цим; надмірна тривалість проваджень у цивільних і кримінальних справа та відсутність юридичного засобу захисту; жорстоке поводження з особами, які перебувають під контролем держави (у місяцях досудового тримання під вартою або в місцях виконання покарань) і неефективність розслідування правоохоронними органами скарг на таке поводження; відсутність передбаченого законодавством ефективного засобу юридичного захисту у зв’язку зі такими скаргами тощо.

Керівник відділу Департаменту виконання рішень Європейського суду з прав людини Павло Пушкар окреслив бачення Ради Європи з порушених питань.

Народний депутат Роман Бабій розповів про парламентські механізми у вирішенні проблем виконання Україною рішень ЄСПЛ.

Крім того, із доповідями виступили народні депутати України Сергій Власенко і Тарас Тарасенко, керівник проекту Європейського Союзу «ПРАВО-Justice» Довидас Віткаускас, керівник Департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду Расім Бабанли, заступник Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький, член Ради суддів України, суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Володимир Кравчук, начальник Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях за фактами катувань та інших серйозних порушень прав громадян з боку працівників правоохоронних органів Офісу Генерального прокурора Юрій Бєлоусов, приватний виконавець, заступник Голови Комітету з конкурсного права Всеукраїнської громадської організації «Асоціація правників України» Андрій Авторгов, адвокат, голова Комітету  Національної асоціації адвокатів України з питань безоплатної правової допомоги, член Комісії з питань правової реформи Олександр Дроздов,   голова Асоціації приватних виконавців України Віталій Чепурний, голова товариства ветеранів та інвалідів ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС Володимир Кобчик, начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Національної школи суддів України Тетяна Фулей

За результатами слухань буде напрацьовано пропозиції до законодавства у відповідній сфері з метою розробки дієвого механізму усунення системних та грубих порушень прав людини.


Програма слухань

Інформаційно-аналітичні матеріали слухань

Публічна інформація від Департаменту виконання рішень Європейського суду з прав людини стосовно виплат справедливої сатисфакції з переліком справ, по яких виплати здійснено і по яких – ні. https://www.coe.int/uk/web/execution/payment-information

Презентація: "Стан виконання рішень Європейського суду з прав людини в Україні. Досягнення та проблемні питання". Ліщина Іван Юрійович – Заступник Міністра юстиції України – Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини

Презентація: "Виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини: бачення Верховного Суду". Бабанли Расім Шагінович - керівник департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду, доктор юридичних наук

Презентація: "EFFECTIVE ENFORCEMENT: COMPARING PEOs and STATE ENFORCEMENT SERVICE". Довидас Віткаускас - керівник проекту Європейського Союзу "ПРАВО- Justiсe"

Презентація: «Забезпечення професійної підготовки суддів з питань вивчення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини у системі заходів загального характеру». Фулей Тетяна Іванівна - начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти  Національна школа суддів України, к.ю.н., заслужений юрист України.

Відеозапис слухань у Комітеті

Аудіозаписи слухань:

частина 1

частина 2