Публічні консультації щодо підготовки проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про політичні партії в Україні»

03 грудня 2020, 14:16

Спільна з Комітетом з питань цифрової трансформації робоча група з підготовки проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про політичні партії в Україні», утворена відповідно до рішення Комітету з питань правової політики від 6 травня 2020 року (протокол № 26) (далі - Робоча група з підготовки проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про політичні партії в Україні»), запрошує представників політичних партій, громадських організацій та наукової спільноти на публічні консультації щодо статусу та діяльності політичних партій в Україні. 

Чесне, прозоре та інклюзивне обговорення стану політичних партій в Україні та нової редакції закону про політичні партії має призвести до підвищення довіри до партій у суспільстві та зміцнення політичних інституцій, що наразі є надзвичайно важливим та актуальним.

Пропозиції, зауваження та коментарі щодо ключових питань законопроєкту, озвучені та обговорені в ході публічних консультацій, будуть враховані в процесі підготовки відповідного закону.

 

ВСТУП

Не секрет, що протягом останніх десятиліть політичні партії в Україні мали низький рівень довіри у суспільстві. Дана теза підтверджується низкою соціологічних досліджень. Недавнє опитування громадської думки Центру Разумкова свідчить, що 73,2% громадян не довіряють політичним партіям. А згідно з опитуванням Національного демократичного інституту (далі – НДІ), 33% громадян не мають позитивного ставлення до жодної з політичних партій. Рівень спілкування між політичними партіями та громадянами під час міжвиборчого періоду зведений до мінімуму. У такому випадку відповідальні політики, громадські активісти, наукові кола, юристи та інші експерти повинні об’єднатись для розробки законопроєкту, який би сприяв еволюції політичних інститутів в Україні та створив поле для якісного партнерства, співпраці між громадянами та політичними партіями, і як результат – підвищив довіру до останніх.

 

ПРО КОНСУЛЬТАЦІЇ

Хто проводить? Робоча група з підготовки проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про політичні партії в Україні» в партнерстві з Всеукраїнською ініціативою “Активна Громада” та Центром політико-правових реформ за сприяння Національного демократичного інституту та завдяки підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Мета публічних консультацій: створити простір для обміну ідеями між представниками різних політичних партій, громадських та наукових кіл щодо розробки нової редакції закону про політичні партії, що сприятиме формуванню в Україні підзвітних, інклюзивних та репрезентативних політичних інституцій.

З ким консультуються? З представниками політичних партій, які протягом останніх 10 років брали участь у місцевих та загальнонаціональних виборах,     лідерами місцевих партійних осередків, партійними будівниками, представниками молодіжних та жіночих крил, активістами партій, представниками громадських організацій, академічної спільноти.

Про що консультуються? Проведення публічних консультацій передбачає вивчення та оцінку позицій зацікавлених сторін, пошук та обговорення запропонованих рішень щодо ключових аспектів діяльності політичних партій, їх статусу в суспільстві, розвитку внутрішньопартійної демократії та фінансування партій.  

Де проходитимуть консультації? Усі консультації відбуватимуться на платформі  ZOOM та охоплять усі регіони України:

7 грудня з 10:00 до 13:00, цільові області Закарпатська, Чернівецька, Волинська, Івано-Франківська, Тернопільська, Львівська

Зареєструватись можна до 6.12, 12:00:

9 грудня з 10:00 до 13:00, цільові області Рівненська, Житомирська, Київська, Сумська, Чернігівська

Зареєструватись можна до 8.12, 12:00:

10 грудня з 10:00 до 13:00, цільові області Черкаська, Кіровоградська, Вінницька, Хмельницька, Полтавська

Зареєструватись можна до 9.12, 12:00:

21 грудня з 10:00 до 13:00, цільові області Одеська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька

Зареєструватись можна до 20.12, 12:00:

 23 грудня з 10:00 до 13:00, цільові області Донецька, Луганська, Харківська

Зареєструватись можна до 22.12, 12:00:

 

Після вашої реєстрації організатори надішлють вам лист-запрошення з посиланням на подію в ZOOM. Заявки, що надійдуть після 12:00 дати реєстрації, розглядатись не будуть. Організатори також залишають за собою право відмовити в участі, якщо зареєстрованих буде більше ніж 120 осіб, або зареєстровані не відповідають виписаним критеріям учасників, що зазначені вище в даному документі.

 Про що можна дізнатись під час консультацій? Під час заходів  можна буде ознайомитися з основними положеннями проєкту закону, який був напрацьований робочою групою ВРУ.

Формат консультацій:

Консультації проводитимуться у форматі онлайн-зустрічі з представниками зацікавлених сторін.

Захід складатиметься з кількох послідовних сесій:

-     Презентація концепції законопроєкту

-     Робота учасників консультації в групах: обговорення питань, винесених на публічну консультацію

-     Презентація та обговорення результатів роботи у групах

-     Підбиття підсумків

 

Питання, що виносяться на обговорення в рамках консультацій:

1. Роль та статус політичних партій

2. Внутрішньопартійна демократія

3. Фінансування діяльності політичних партій.

 

Окрім того, проведення публічних консультацій передбачає вивчення та оцінку позицій зацікавлених сторін, пошук та обговорення запропонованих рішень щодо ключових аспектів діяльності політичних партій, їх статусу в суспільстві, розвитку внутрішньопартійної демократії та фінансування партій.

 

Результат серії публічних консультацій:

Консультації проводитимуться у грудні 2020 року. За результатами проведення серії публічних консультацій організаторами буде підготовлено аналітичний звіт. Робоча група з підготовки проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про політичні партії в Україні» врахує висновки, зроблені в результаті консультацій, під час доопрацювання законопроєкту.

АНОНС

 

Публічні консультації

щодо підготовки проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про політичні партії в Україні»

 

 

Політичні партії є головними інститутами політичної системи громадянського суспільства, без яких демократія не є дієздатною. У правовому розвинутому суспільстві політичні партії є інструментом здійснення цивілізованого процесу формування як законодавчої, так і виконавчої влад. Тому право на створення політичних партій є однією з базових свобод сучасних демократій. Протягом останніх десятиліть політичні партії в Україні мали низький рівень довіри у суспільстві. Дана теза підтверджується низкою соціологічних досліджень. Недавнє опитування громадської думки Центру Разумкова свідчить, що 73,2% громадян не довіряють політичним партіям. А згідно з опитуванням Національного демократичного інституту (далі – НДІ), 33% громадян не мають позитивного ставлення до жодної з політичних партій. Саме тому Робоча група з підготовки проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про політичні партії в Україні» запрошує відповідальних політиків, громадських активістів, наукові кола, юристів та інших експертів об’єднатись для розробки законопроєкту. Він має сприяти еволюції політичних інститутів в Україні та створити поле для якісного партнерства, співпраці між громадянами та політичними партіями, і як результат – підвищити довіру до останніх.

 

Метою публічних консультацій є створення простору для обміну ідеями між представниками різних політичних партій, громадських та наукових кіл щодо розробки нової редакції закону про політичні партії, що сприятиме формуванню в Україні підзвітних, інклюзивних та репрезентативних політичних інституцій.

 

Захід складатиметься з кількох послідовних сесій:

-         презентація концепції законопроєкту;

-         робота учасників консультації в групах: обговорення питань, винесених на публічну консультацію;

-         презентація та обговорення результатів роботи у групах;

-         підбиття підсумків.

 

Під час консультацій будуть розглянуті наступні питання:

-         роль та статус політичних партій;

-         внутрішньопартійна демократія;

-         фінансування діяльності політичних партій.

 

Для кого: Робоча група з підготовки проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про політичні партії в Україні» запрошує представників політичних партій, громадських організацій та наукової спільноти на публічні консультації щодо статусу та діяльності політичних партій в Україні. Пропозиції, зауваження та коментарі щодо ключових питань законопроєкту, озвучені та обговорені в ході публічних консультацій, будуть враховані в процесі підготовки відповідного закону.

 

Консультації пройдуть з представниками політичних партій, які протягом останніх 10 років брали участь у місцевих та загальнонаціональних виборах,   лідерами місцевих партійних осередків, партійними будівниками, представниками молодіжних та жіночих крил, активістами партій, представниками громадських організацій, академічної спільноти.

 

Формат: усі консультації відбуватимуться на платформі  ZOOM та охоплять усі регіони України за участі зацікавлених осіб:

7 грудня з 10:00 до 13:00, цільові області Закарпатська, Чернівецька, Волинська, Івано-Франківська, Тернопільська, Львівська

Зареєструватись можна до 6.12, 12:00 за посиланням:

https://tinyurl.com/yxzyja35

9 грудня з 10:00 до 13:00, цільові області Рівненська, Житомирська, Київська, Сумська, Чернігівська

Зареєструватись можна до 8.12, 12:00 за посиланням:

https://forms.gle/SENTxdVRLHMGLRoW7

10 грудня з 10:00 до 13:00, цільові області Черкаська, Кіровоградська, Вінницька, Хмельницька, Полтавська

Зареєструватись можна до 9.12, 12:00 за посиланням:

https://forms.gle/bDRw5obeCHwFWZDh8

21 грудня з 10:00 до 13:00, цільові області Одеська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька

Зареєструватись можна до 20.12, 12:00 за посиланням:

https://forms.gle/k3RsZjHCivpihyuZ8

23 грудня з 10:00 до 13:00, цільові області Донецька, Луганська, Харківська

Зареєструватись можна до 22.12, 12:00 за посиланням:

https://forms.gle/hzyBtaFhZXD358FR6

 

Після вашої реєстрації організатори надішлють вам лист-запрошення з посиланням на подію в ZOOM. Заявки, що надійдуть після 12:00 дати реєстрації, розглядатись не будуть. Організатори також залишають за собою право відмовити в участі, якщо зареєстрованих буде більше ніж 120 осіб, або зареєстровані не відповідають виписаним критеріям учасників, що зазначені вище в даному документі.

Результат серії публічних консультацій:

Консультації проводитимуться у грудні 2020 року. За результатами проведення серії публічних консультацій організаторами буде підготовлено аналітичний звіт. Робоча група з підготовки проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про політичні партії в Україні» врахує висновки, зроблені в результаті консультацій, під час доопрацювання законопроєкту.

 

Довідка. Заходи проводить Робоча група з підготовки проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про політичні партії в Україні» в партнерстві з Всеукраїнською ініціативою “Активна Громада” та Центром політико-правових реформ за сприяння Національного демократичного інституту та завдяки підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

 

Примітка. Всеукраїнська ініціатива “Активна Громада” – об’єднання людей та громадських рухів задля самоорганізації та участі у розв’язанні місцевих проблем. Ініціатива створена в рамках діяльності Інституту “Республіка”.