27 березня 2018 року о 13:00 відбувся «круглий стіл» на тему: «Виконання рішень Європейського суду з прав людини у справах «Юрій Миколайович Іванов проти України» та «Бурмич та інші проти України»: вимоги щодо заходів загального характеру».

30 березня 2018, 17:50

Правосуддя як один із основоположних стовпів демократичного суспільства є пріоритетним напрямком реформування держави. Враховуючи наявні проблеми, що потребують переосмислення державної політики стосовно права на доступ до правосуддя, підкомітетом з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя спільно з Міністерством юстиції України та проектом Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» 27 березня 2018 року о 13:00 проведено «круглий стіл» на тему: «Виконання рішень Європейського суду з прав людини у справах «Юрій Миколайович Іванов проти України» та «Бурмич та інші проти України»: вимоги щодо заходів загального характеру».

У заході взяли участь народні депутати України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, представники Адміністрації Президента України, Верховного Суду, Кабінету Міністрів України, міністерств, міжнародних організацій, науково-експертних установ, громадських організацій тощо.

Від Ради Європи в «круглому столі» взяли участь Генеральний директор Генерального Директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Крістос Джакомопулос, Директор Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Ханне Юнкер, Директор Департаменту виконання рішень Європейського суду з прав людини Ради Європи Женев’єв Майєр, а також інші представники та експерти Ради Європи.

Генеральний директор Генерального Директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Крістос Джакомопулос наголосив на тому, що невиконання судових рішень національних судів нівелює забезпеченість верховенства права, знищує довіру суспільства до правових механізмів вирішення спорів та ставить питання довіри до держави в цілому. Промовець також звернув увагу на те, що обговорювана безпрецедентна ситуація повинна бути негайно вирішена шляхом цілісної міждисциплінарної координації між Кабінетом Міністрів України та Верховною Радою України; Рада Європи може підтримати Україну у вказаній діяльності.  

Голова підкомітету з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Руслан Сидорович відзначив, що це перше за останні двадцять один рік велике обговорення цієї актуальної проблеми з таким рівнем представництва Ради Європи, парламенту і уряду. «Це свідчить про тривогу і сум того катастрофічного стану речей щодо виконання судових рішень, які є. Не потрібно розповідати українцям, наскільки в нас гарно виглядає система з виконанням рішень, люди це знають дуже добре. Це насправді колосальний виклик для усієї держави, для уряду, для парламенту. З іншого боку, це колосальна можливість для того, щоб зробити даний ривок вперед задля підняття такого рівня виконання. А рівень виконання судових рішень - це є довіра українців до своєї держави, довіра до владних інституцій і це один з найважливіших принципів забезпечення верховенства права», - наголосив Р.Сидорович. Промовець зазначив, що Верховна Рада ухвалила нову редакцію Закону України «Про виконавче провадження» та Закон України «Про органи та особи, які здійснюють примусове виконання судових рішень та рішень інших органів», частково зменшивши відповідну монополію держави. Ці закони були прийняті 2 червня 2016 року та вступили в силу 30 вересня 2016 року Водночас, позитивні зрушення на сьогодні дуже важко відстежити, враховуючи мізерну кількість приватних виконавців та небажання держави відмовлятися від вказаної монополії. За його словами, на якийсь позитивний результат можна сподіватися, коли кількість приватних виконавців досягатиме хоча б половини державних виконавців. Доповідь.

Директор Департаменту виконання рішень Європейського суду з прав людини Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Женев’єв Майєр наголосила на виконанні рішень національних судів як необхідному елементі доступу до справедливого правосуддя. До того ж, іноземні експерти поділилися досвідом держав-членів Ради Європи щодо забезпечення повного та своєчасного виконання рішень національних судів, ухвалених проти держави.

Міністр юстиції України Павло Петренко наголосив на важливості порушеного питання для української правової системи, зазначивши про те, що передумовою вказаної проблеми також є політичні зловживання, коли держава брала на себе такий обсяг соціальних зобов’язань, які не могла виконати. Звернуто увагу на те, що держава робить усе можливе для належного виконання своїх зобов’язань.

Заступник Міністра юстиції - Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина представив концепцію вирішення проблемних питань, пов’язаних з виникненням заборгованості з боку держави за рішеннями судів. За його словами, для України питання невиконання судових рішень є історичною проблемою, яка була висвітлена Європейським судом з прав людини. Рада Європи дуже серйозно ставиться до ситуації, яка визначена у справі «Бурмич та інші проти України», адже й нині пілотне рішення «Іванов та інші проти України» не виконане повністю.

Заступник Міністра юстиції додав: Державна казначейська служба виконала у 2013 році 8143 рішень ЄСПЛ, у 2014 – 4000 рішень, у 2015 році – 7468, у 2016 році – 7157 рішень. А вже минулого року за 9 місяців було виконано 30 тисяч рішень, тобто більше, ніж на попередні 4 роки разом. Іван Ліщина наголосив, що Уряд України перебуває у постійному пошуку належного механізму забезпечення виконання рішень Європейського суду з прав людини. «Такий механізм має складатися з 2 елементів – загального подолання проблеми невиконання судових рішень та підмеханізму виконання заяв, які увійшли до рішення у «справі Бурмича», - зазначив заступник Міністра юстиції.

Учасники заходу обговорили індивідуальні та загальні підходи, які необхідні для повного виконання рішень Європейського суду з прав людини в справах «Бурмич та інші проти України» та «Юрій Миколайович Іванов проти України», а також пропозиції Міністерства юстиції щодо вирішення проблемних питань, пов’язаних з виникненням заборгованості держави за рішеннями судів, та загальні підходи для попередження схожої ситуації в майбутньому.

Крім того, представлено Тіньовий звіт щодо стану виконання Урядом України рішення Європейського суду з прав людини у справі «Бурмич та інші проти України», який підготовлено експертами ГО «Лабораторія законодавчих ініціатив».

 https://www.youtube.com/watch?v=egkfo5EWo1Y&feature=player_embedded


Матеріали круглого столу:


Промова Женев’єв Майєра, начальник департаменту виконання рішень Європейського Суду з прав людини Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи

Вступна промова Крістоса Джакумопулоса, Генерального Директора з прав людини та верховенства права в Раді Європи.

Промова Павла Пушкар, начальника відділу, Департаменту виконання рішень Європейського Суду з прав людини, Генерального Директора з прав людини та верховенства права в Раді Європи.


Аудіозапис 1 засідання "круглого столу":


Аудіозапис 2 засідання "круглого столу":


Аудіозапис 3 засідання "круглого столу":


Аудіозапис 4 засідання "круглого столу":