19 листопада 2015 року в Комітеті з питань правової політики та правосуддя відбувся круглий стіл на тему: «Надання нотаріальних послуг у сільській місцевості».

Круглий стіл пройшов під головуванням заступника Голови Комітету Василя Яніцького.

Фото: Інформаційне управління Апарату ВРУ

У заході взяли участь народні депутати України, представники Міністерства юстиції України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерства фінансів України, Інституту законодавства Верховної Ради України, Української асоціації районних та обласних рад, Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, Нотаріальної палати України, сільські голови та приватні нотаріуси.

Фото: Інформаційне управління Апарату ВРУ

Відкриваючи круглий стіл В. Яніцький наголосив, що становлення системи професійного та відповідального нотаріату є важливим етапом розвитку нашої правової держави та наразі мають вживатися усі можливі заходи для того, щоб вивести нотаріальну професію на новий якісний європейський рівень.

На селі розміщені, в основному, такі ланки інфраструктурних галузей, що надають послуги повсякденного попиту, тому питання діяльності нотаріусів зажди виклинало проблему доступності для селян. Віддаленість населених пунктів від районних центрів і міст, недостатнє транспортне сполучення між ними призводить до значних грошових та часових витрат за вказані послуги, а також унеможливлює отримати належний доступ до нотаріальних послуг, чим створюються проблеми для селян. З іншого боку в селах і невеличких містах, які як правило віддалені від обласних центрів, ведення нотаріальної практики для фахівців з нотаріату стає економічно невигідним видом діяльності.

Розв'язання проблеми підвищення рівня доступності нотаріальних послуг для населення сільської місцевості, у тому числі віддалених населених пунктів, та зменшення витрат людей на такі послуги, можливе шляхом здійснення комплексу правових, організаційних, економічних, соціальних та інформаційних заходів.

Учасники круглого столу під час дискусії обговорили дієвість заходів, які вже виконуються, а також питання створення умов належного забезпечення нотаріальними послугами населення сільської місцевості та віддалених населених пунктів; шляхи розв’язання проблеми доступності населення сільської місцевості та віддалених населених пунктів до нотаріальних послуг; реалізацію Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких питань спадкування» від 20 жовтня 2014 року №1709-VII на практиці;  фінансування заходів, спрямованих на покращення нотаріального обслуговування населення сільської місцевості та віддалених населених пунктів тощо.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини архів”

18 лютого 2016 18:48
22 грудня 2015 10:04
15 грудня 2015 11:40
04 грудня 2015 17:00
04 грудня 2015 10:37
20 листопада 2015 13:12
20 листопада 2015 09:59
16 листопада 2015 17:34
09 листопада 2015 19:19
22 жовтня 2015 14:01