27 квітня 2017 року за ініціативи члена Комітету з питань правової політики та правосуддя Верховної Ради України, народного депутата України Алексєєва Ігоря Сергійовича відбулося виїзне засідання Комітету у формі «круглого столу» на тему: «Як органи місцевого самоврядування і держава можуть відповісти на правові потреби громад?» на базі Хмельницької обласної ради.

Метою заходу було поширення позитивного досвіду взаємодії центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, органів місцевого самоврядування та громадських організацій, зокрема у розробленні, прийнятті та реалізації місцевих програм надання безоплатної правової допомоги.

Модераторами презентації виступили начальник Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області Віктор Худняк та директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Хмельницькій області Наталя Стьопіна.

З вітальним словом до присутніх звернулися Ігор Алексєєв, народний депутат України VIII скликання, Зеленко Тетяна Іванівна, заступник керівника виконавчого комітету апарату обласної ради, Мирослав Лаврінок, перший заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги, Віктор Худняк, начальник Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області, Наталії Стьопіній, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Хмельницькій області директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Хмельницькій області та Аліна  Гладка, координатор проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні».

Участь у заході також взяли представники Апарату Верховної Ради України, Координаційного центру з надання правової допомоги, районних та міських рад, районних державних адміністрацій, об'єднаних територіальних громад, регіональних та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, відповідних бюро та громадських організацій як Хмельницької області, так і  інших регіонів України. 

Ігор Сергійович наголосив: “Правова обізнаність населення є одним з важливих обов'язків держави, органів державного влади та місцевого самоврядування. Адже громадяни мають відчувати підтримку у відстоюванні своїх інтересів. Система органів юстиції впровадила реформу щодо надання безоплатної правової допомоги, яка є однією з найуспішніших. На місцевому рівні впровадження цієї системи є ефективним та необхідним для населення. Впевнений, що представлені сьогодні методичні рекомендації будуть вказівкою та допомогою, зокрема для об'єднаних територіальних громад, та сприятимуть успішному втіленню на місцевому рівні системи надання безоплатної правової допомоги аби в подальшому кожний громадянин відчував захищеність від держави та мав можливість вільно скористатися такими послугами”.

Про важливість участі органів місцевого самоврядування, у тому числі Хмельницької обласної ради, у системі безоплатної правової допомоги доповіла Тетяна Зеленко та додала, що від спільної роботи органів влади та місцевого самоврядування залежить рівень довіри населення.

Досягнуто значних успіхів стосовно прийняття Програми з надання безоплатної правової допомоги. Ми можемо розробляти різні моделі, концепції, однак важливим механізмом успішного функціонування такої системи є саме втілення її на місцях. Адже саме представники місцевих органів влади, органів місцевого самоврядування володіють інформацією про пріоритети, проблеми, бажання своїх жителів”, - поділився перший заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Мирослав Лаврінок.

Віктор Анатолійович підкреслив: “Функціонування діючої системи безоплатної правової допомоги в Україні є актуальним вже не перший рік, адже невміння громадян орієнтуватися у чинному законодавстві є причиною порушень їхніх базових прав і свобод. Управлінням юстиції області на базі громадської приймальні щорічно надаються сотні консультацій правового характеру. Вдалою і своєчасною стала ініціатива Міністерства юстиції України відповідно до якої по всій країні запрацювала розгалужена мережа місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а згодом - бюро правової допомоги, яка показала дієві результати. Вважаю, що важливим аспектом успішного функціонування системи з надання безоплатної правової допомоги є долучення об'єднаних територіальних громад і районних рад області, що в подальшому сприятиме здійсненню правової допомоги та правоосвітньої діяльності на належному рівні”.

Стьопіна Наталя Олександрівна довела до відома присутніх окремі моменти  становлення та розвитку центрів з надання безоплатної правової допомоги, дієвості змін внесених до законодавства та втілення ряду реформ у даній сфері. Про успішність даного проекту свідчать високі показники: якщо у 2016 році за допомогою до центрів звернулось понад 11 тисяч громадян, то після початку роботи бюро правової допомоги тільки за  І квартал 2017 року таких звернень майже 7 тисяч.

“Проект щодо надання безоплатної правової допомоги, зокрема, органами місцевого самоврядування підтримано Канадським бюро міжнародної освіти Уряду Канади.  Минулого року на втілення проекту з надання безоплатної правової допомоги на базі об'єднаних територіальних громад було виділено 1,5 млн гривень. Методичні рекомендації, які будуть представлені під час нашого заходу, будуть опубліковані та розповсюджені серед провайдерів правової допомоги та зможуть бути використанні на благо розвитку Ваших громад”, - доповіла Аліна Гладка.

Методичні рекомендації на тему: “Програма надання безоплатної правової допомоги: розроблення, планування, виконання, звітування» представила Наталя Стець, заступник директора Вінницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які стали темою подальшого обговорення між учасниками заходу.  Презентація містить розділи щодо основних завдань рекомендацій, прийняття цільових програм, типових порушень, які були допущені в завданнях програм удосконалення нормативної бази забезпечення функціонування мережі центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, деякі аспекти вирішення проблемних питань в громадах та взаємодія з органами місцевого самоврядування та громадськими організаціями.

Своїм досвідом щодо прийняття та реалізації на практиці програм надання безоплатної правової допомоги у Хмельницькій області також поділились голови Деражнянської районної ради Віталій Сідлецький та Летичівської райдержадміністрації Ірина Матлаєва.

За результатами подальших обговорень учасники заходу вирішили взяти до уваги представлені методичні рекомендації та дійшли спільної згоди щодо важливості та необхідності  прийняття на рівні органів місцевого самоврядування програм надання безоплатної правової допомоги.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Текстові публікації”

12 листопада 2019 15:07
16 жовтня 2019 14:05
05 вересня 2019 12:07
20 грудня 2018 17:00
11 липня 2018 14:42
20 червня 2018 15:32
13 червня 2018 20:10
07 червня 2018 14:04
21 травня 2018 17:11
18 квітня 2018 16:11