Завдяки партнерам із Ради Європи, а саме, спільному проекту Європейського Союзу та Ради Європи «Консолідація розробки реформ у сфері юстиції в Україні» і спільному проекту Європейського Союзу та Ради Європи «Посилення імплементації європейських стандартів прав людини в Україні», а також за участі Секретаріату Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Апаратом Верховної Ради України проведено велику роботу щодо імплементації положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та вивчення практики Європейського суду з прав людини спеціалістами Апарату.

Серію семінарів було розпочато у грудні минулого року. За цей час розглянуто близько 20 тем. Так, перші семінари охоплювали загальні питання, а саме: права людини, гарантовані Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод; Європейський суд з прав людини та місце його рішень в системі національного законодавства; питання здійснення експертизи нормативних актів та їх проектів на відповідність Конвенції та практиці Європейського суду з прав людини; виконання рішень Європейського суду з прав людини. Наступні семінари були присвячені розгляду конкретних статей Конвенції, практики Європейського суду з прав людини за цими статтями Конвенції, як щодо України, так і стосовно інших держав, стану виконання рішень Європейського суду з прав людини Україною. Окрім того, було розглянуто право на вільні вибори відповідно до статті 3 Протоколу 1 до Конвенції, захист права власності відповідно до статті 1 Першого протоколу до Конвенції, право на оскарження у кримінальних справах згідно зі статтею 2 Протоколу 7 до Конвенції, право не бути притягненим до суду або покараним двічі та відшкодування в разі судової помилки (статті 4 і 3 Протоколу 7).  

Усі семінари були змістовними, цікавими, пізнавальними завдяки лекторському складу, уміло підібраному нашими партнерами з Ради Європи. Так, лекторами на тренінгах були фахівці, які беруть безпосередню участь у роботі Європейського суду з прав людини, а саме, юристи Секретаріату Європейського суду з прав людини – Дмитренко Ольга, Широкова Інна, Пушкар Павло, Третьяков Дмитро, Пашук Тарас, а також експерт Ради Європи з прав людини Шевчук Ірина, експерт Ради Європи Пономарьов Сергій, Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Ліщина Іван, працівники секретаріату Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини, Цельєв Олексій – кандидат юридичних наук, доцент кафедри загальнотеоретичних та державно-правових наук правничого факультету НаУКМА.

За результатами семінарів, найактивніші їх учасники отримали сертифікати про проходження навчання.

Учасники заходу висловили подяку представникам Офісу Ради Європи в Україні за надану підтримку в проведенні серії семінарів-тренінгів для співробітників Апарату Верховної Ради України на базі Комітету та виразили надію на плідну співпрацю в майбутньому.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Текстові публікації”

12 листопада 2019 15:07
16 жовтня 2019 14:05
05 вересня 2019 12:07
20 грудня 2018 17:00
11 липня 2018 14:42
20 червня 2018 15:32
13 червня 2018 20:10
07 червня 2018 14:04
21 травня 2018 17:11
18 квітня 2018 16:11